• Facebook

Hiroshima Peace Memorial Park

Den 6. august 1945 blev Hiroshima (広島) ramt af en atombombe med en altødelæggende sprængkraft. Bomben detonerede 580 meter over jorden og antallet er menneskeliv, der gik tabt, var ubærlig højt. :Folk, der gik på arbejde, folk, som var på besøg i byen, skolebørn. Byen var for daværende beboet af omtrent en kvart million mennesker, og nærmest alt blev ødelagt. Bombens kraft udslettede Hiroshima by på omkring 6 sekunder og udviklede flere millioner graders varme. Det skal ikke ske igen, siger Japanerne. Derfor bør du besøge Hiroshima Peace Memorial Park.

Stop op og lyt til guiderne

På turen igennem området og parken vil du nogle gange støde på guider, som på forskellige sprog (dog ikke dansk) fortæller om bombens betydning for den lokale befolkning, og måske endda dem selv. Disse guider er tit efterkommer af personer som var direkte i “berøring” med atombomben. Dermed kan de som efterkommere også have været berørt. Hør blandt andet om, hvordan efterkommerne har kæmpet med den japanske regering i årtier for at få sygeforsikring. Man har kunne påvise sammenhængen mellem atomnedslaget og forskellige sygdomme hos visse personer i lokalbefolkningen.

Hiroshima Peace Memorial Park rummer mange spændende historier

Der går en historie om, at der i byens arkivs kælder, befandt sig en medarbejder, som var nede for at hente nogle mapper og papirer, da bomben detonerede. Da han kom op igen, var hans arbejdsplads, hans kollegaer og hele byen væk. Bombens kraft pulveriserede byen, og alle mennesker blev opløst af varmen. Mange af dem, som befandt sig længere væk fra bombens epicenter, døde senere af stråleskader og ubehandlede brandskader.

Man er ikke i tvivl om, at museet er af stor betydning for japanerne. Det er et sted, hvor de kommer og mindes. Et sted, hvor de sender en bøn afsted. Det vil efterlade dig med et kæmpe – og yderst vigtigt – indtryk.

Når du kommer til Hiroshima, skal du besøge Peace Memorial Park. Se deres hjemmeside her

Skal man have børn med?

Hvis jeg skulle tale for mig selv, ville jeg ikke tage mine egne børn med , ind i Hiroshima Peace Memorial Park, så længe de er under 10 år gamle. Der er nogle meget stærke indtryk og generelt bliver der ikke lagt fingre i mellem, når man vil vise at krigens rædsler ikke må gentage sig.

Meget handler dog om hvordan man i talesætter tingene før, under og efter, og måske også hvad éns børn er vant til. Det skal dog understreges at udstillingerne på museet rummer nogle ret stærke billeder – for som Japanerne siger, “Vi skal medvirke til at det ikke sker igen“.