Hittegods i Japan

Hittegods i Japan er et kapitel for sig – jeg tvivler på at det har sit lige, noget sted i verden. Der bliver årligt indleveret ting og værdier for over 2 milliarder kroner på Hittegodskontorer i Japan. Jeg tror, at paraplyer og pengepunge er noget af det mest glemte i toge og på offentlige pladser. Jeg selv har haft en rigtige positiv oplevelse med at glemme ting – og jeg er rigtig god til at glemme ting – og få det igen!
Efter en lang shoppedag i Ueno Ueno Ameyoko, havde jeg hænderne fulde af poser. I stedet for at samle det hele i én pose, forsøgte jeg at holde styr på alting. På et tidspunkt kom jeg til at forlægge den ene af mine funklende, indbydende poser. Gode rod er dyre, og selvom Japan er et billigt land at rejse i, ville jeg ikke bare lige købe noget nyt –  bare “for”. Derfor opsøgte jeg det nærmeste hittegodskontor og tænk sig, det viste sig, at jeg nok havde glemt mine ting på et sæde på Yamanote Line, Tokyos vigtigste og mest befærdede subwaylinje. Mine ting var blevet indleveret af en rengøringsdame, som havde fundet det, og man havde desuden sirligt noteret, hvor og hvornår det var fundet.

Der kan på en given dag blive indleveret 5000 effekter. Det kæmpestore lager indeholder løbende 800.000 effekter, som folk glemmer rundt omkring i Tokyo. Der er en årlig gennemstrømning/udskiftning på 220.000 ting, som varierer mellem tøj, mobiltelefoner, briller, pengepunge, paraplyer og meget andet.

Hvis du mister noget i Tokyos subway?

Hvis du opdager, at du har tabt noget nu og her, så henvend dig øjeblikkeligt til togstationens personale. Alle togstationer, små som store, er bemandede med minimum 1 medarbejder, ofte flere. Forklar, hvad du har mistet, og hvis du kan huske det, hvilken linje/tog det skete i. Medarbejderen vil kontakte de næste stationer, som ligger på linjen.

Skulle det forholde sig sådan, at dit japanske ikke rækker til at forklare tilfældige mennesker om det du har mistet, og rækker din parlør ikke så vidt, skal du henvende dig direkte til “Tokyo Metro Lost & Found Center” på Ueno Station. Husk ID i form af kørekort eller pas. Når du får udleveret noget, vil betjenten notere hvem og hvad, der er blevet udleveret, ligesom I begge kvitterer for det. “Metropolitan Police Lost & Found center” vil ret sikkert modtage dine ting, hvis der går mere end 3 dage inden du opsøger det tabte. Du finder deres kontor (center) nær Iidabashi Station. Tag Nambuko line til Iidabashi station og gå ud ved udgang C2.

Glemmer du noget noget i et Japan Rail tog, vil det som regel blive opbevaret på linjens sidste stop i cirka 1 uge (det kan variere), indtil det ender på “Politiets Lost & Found Centre” i Bunkyo.
Du kommer nemmest dertil ved at køre med Toei Subway line til Kasuga Station. Følg skiltene i undergrunden – du kommer op LIGE overfor. Alternativt rejser du til Kōrakuen Station med Tokyo Metro Marunouchi Line eller Namboku Line og går cirka 400 meter til Politiets Lost & Found Centre.

Mere end 75% af alle pengepunge, som er blevet tabt i Tokyo, er blevet indleveret til hittegodskontoret – uden mangler.

[ratings]