japan for judoka, dansk judo, japansk judo, rejse til japan
  • Facebook

Japan for judoka

I al min fascination over Japan har jeg bevidst undgået at min rejseblog om det smukke land i øst, skulle handle om judo. Hjemmesiden skal være tilgængelig for alle, især de som ikke tager afsæt i judo eller på anden måde kender os og vores interne facon. Det slog mig dog, at jeg uden judoen, sandsynligvis aldrig ville have skænket Japan mange tanker, andet end når jeg igen lovpriste min 3. Mazda for at transportere mig hundredetusindevis af kilometer uden klager. DOg synes jeg at det er på tide, at jeg giver mit bidrag til at åbne op for et besøg derude. Måske er det dig som skal derud næste gang.

Jeg husker i mine sene teenage år og i mine starttyvere, at Japan virkeligt var noget som ikke alle og enhver kunne beslutte sig for, at rejse til. Først og fremmest kostede en returbillet for daværende mellem 8-12.000 kroner. Hvad det svarer til i dagens Danmark aner jeg ikke. Omregnet én-til-én kan man komme til Japan/retur 2 3 gange for de samme penge nu.

Det næste er det med, at rejse derud og træne med nogen. Da jeg var yngre var der meget få mennesker som sådan rigtigt vidste hvor man kunne træne, det var begrænset hvad vi vidste om niveauet på den enkelte skole så der var en ret høj riskiko for, at hvis man rejste derud, så endte man et sted hvor man kunne få en ordenlig røvfuld. Man hørte mest om og mødte mange japanere fra Tokai Uni. i Danmark ligesom mange, dygtige danske judofolk som havde besøgt Japan i 70erne, 80erne og start-90erne, alle mere eller mindre havde været på Tokai. Meget lidt idé havde man (har man) om niveauet på Tokai. Det var og ualmindeligt højt. Virkeligt. Det er ikke for små børn.

Siden midt-00erme er det blevet mere almindeligt for judofolk at rejse til Japan. Først gang jeg selv hørte om andre steder end Tokai var da Henrik Hemmingsen havde boet et halv år i Japan og trænet på en Ryukoku High School nær Fokuoka. Det var ganske betagende at høre om, selvom det ikke lige gjorde Japan mere tilgængeligt umiddelbart. Dog blev en masse ting afmystificeret. Derudover har flere danske venner og bekendte trænet på Tsukuba Uni., Tenri, International Budo University, Urayasu High School , m.m. Stadig steder hvor man risikerer at løbe ind i velsmurt maskine hvor det kan være svært at følge med.

Japan for unge judoka

Først og fremmest skal man finde et sted at træne, som giver mening. Jeg er ret sikker på at folk med de rigtige kontakter kan skaffe et træningsbesøg som giver mening. Der er et utal af high schools, universiteter, klubber og firmadojo, hvor du kan få en udfordring som passer lige til dig.

Der går ikke noget af nogen, med den rigtige indstilling, for at få et drag over nakken. Man skal dog være ekstremt stærk psykisk og refleksivt, hvis man skal samle sig selv op fra 3-10 kast under en randori. Især hvis det sker til 2 træninger om dagen, under 2 timers randori (6 min. x 10 runder x 2 træningspas x det antal dage du træner). På et tidspunkt tænker jeg at man kan få så mange klø at det ikke giver mening.

Japan er et særligt sted at besøge, uanset om man kommer for at træne en masse judo, lidt judo eller bare opleve judo én enkelt gang mens man er der. Judo er helt særligt i Japan

Veteraner/motionister

Oplevede du ikke Japan som ung, måske af de samme grunde som mig, så er det noget andet. Så skal du selv arrangere din tur og sørge for at komme til at træne nogle steder, hvor der er nogle japanske fritidsjudoka, som synes det er fedt, at du kommer og træner med dem.

Første og oplagte bud er naturligvis Kodokan i Tokyo.Træningen foregår på en måde, hvor du selv bestemmer hvor længe du træner, hvor mange kampe du kæmper, om du kæmper stående eller gulvkamp. Ja du bestemmer sådan set også selv, hvor lang tid den enkelte kampe varer.  På Kodokan kan du samtidig også bo til en pris som er meget under den vanlige pris, for at overnatte og bo i Tokyo. Derudover findes der et utal af private klubber som er værd at give et besøg. Det ene kunne være Matsumae Bosei Judojuku. Den oprindelige skole hvor Dr. Matsumae grundlagde Tokai systemet og som den dag i dag har en særdeles god og hyggelig judoklub, for børn og voksne. Trænerne er alle tidligere Tokai-studerende og nuværende ansatte som tager sig en ekstratjans som judotrænere.

For de kulturelle

Judotræning i sig selv er kultur. At opleve judo på japansk er godt og vel det samme som på dansk. Og så ikke. Men at træne judo i et andet land er jo altid interessant, Japan er ingen undtagelse. Skulle du ønske noget mere, end det sportsligt kulturelle kan jeg nævne

  • Kano Musseum på Kodokan
  • Dr. Kanos gravsted (ligger en times tid fra Kodokan)
  • Eishoji Templet, som er templet hvor judoens blev grundlagt. Det ligget i Ueno og kan nåes på cirka 15 min. fra Kodokan

Der er nok at tage fat i og på denne side har vi kun haft fat i det som ligger i nærheden af Tokyo, eller næsten. Der er judo i hele Japan. Du skal bare finde indgangsinklen til det. Den rigtige person.

Hvis du skal vide mere om Japan for judofolk så send en mail eller en besked på messenger. Jeg kan helt sikkert som min. etablere en kontakt til en dansker der kender vejen ind. Eller skaffe dig en kontakt i Japan. Landet er ikke utilgængeligt – det er heller ikke mystisk – du skal bare få købt billetten.