japanske penge, yen, møntfodm valuta, japan
  • Facebook

Japanske penge

Japanske penge kaldes Yen (円 – dette tegn er godt at kende) og udtales med stumt “y”: en. Der findes meget, meget små mønter (1円) som følges opad af 5円, 10円, 50円, 100円 og 500円 mønter. Japanske yen-sedler hedder således 1000円, 5000円 og 10000円.

Betalingsmetoder

I vore dage har vi som rejsende for vane, at hæve penge når vi skal bruge dem, men for det meste betaler man på stedet for mad og drikke, entréer, osv.

Sådan bruger du bedst dit hævekort i Japan

Inden du rejser er det en rigtigt god idé, at fortælle dit pengeinstitut at du er på vej til Japan. Der er mange banker som foretager en automatiseret lukning af dit kort,, typisk hvis dit forbrug overstiger 2000 kr i døgnet.  Så husker du at advisere banken, kan du sikre dig at de ikke lukket dit kort uden videre.

Hæveautomater eller ATM som de hedder i Japan

De bedste og mest pålidelige automater finder du på de lokale postkontor, Japan Post eller endnu bedre, i en 7-eleven. Jeg har mest erfaring med at hæve i 7-Eleven og fordelen ved dette er, at du kan hæve penge hele døgnet (forudsat at du har kredit på dit kort). Postkontoret har åben i almindelige tidsrum, som minder om vores danske ditto. Typisk vil det lukke omkring klokken 17. Når du bruger en hæveautomat/ATM på et af disse steder får du en “Hvad vil du hæve?”-menu op på skærmen øjeblikkeligt, fremfor f.eks. en hæveautomat i en japansk bank, som du ikke kan være sikker på, eks. tilbyder dig en menu på engelsk.

Et alternativ til at hæve i 7-Eleven kan være at gå ind i Lawson som er den andenstørste nærbutik i Japan, efter 7-11.

Lad være med at hæve de helt små beløb. Det bliver til mange penge kun i gebyrer. De danske pengeinstitutter tager typisk 30-50 kr i gebyr for en hævning i udlandet.

Japan er stadig et kontanternes land

I  Japan kommer du stadig længste med kontanter. Der er en stadig voksende accept af kortbetalinger, som eksempelvis er vokset på bare de få år, hvor min erfaring er høstet. Der er ingen som klager, selvom du betaler med de helt store sedler i et supermarked, i en kiosk eller på en restaurant. Det betragtes dog høfligt, hvis du ikke betaler med alt for store sedler for mindre services. Det kan fx være ved indgangen til et tempel, i en taxa eller ved bageren, når du står og køber en bolle om morgenen. Hvis du følger mine få råd her på siden går du sjældent helt galt i byen – eller. .. i Japan. Men husk, med kontanter kommer du længst.